U.S. Department 400 Seventh Street, S.W.

of Transportation Washington, D.C. 20590

Pipeline and
Hazardous Materials Safety
Administration

APR 26 2005

Mr. Dave Madsen Ref. No.: 05-0069
Hazardous Materials Analyst-
North America
Autoliv ASF, Inc.
3350 Airpor: road
Ogden, Utah 84405

Dear Mr. Madsen:

This responcss to your March 25, 2005 letter regarding the marking requirements under the
Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180), as they apply to a transport
vehicle or freight container carrying Class 9 material.

Autoliv uses a CLASS 9 placard with the identification number “UN 3268” inscribed across the
center. The marking requirement in § 172.336(b) specifies that an identification number
displayed on a white square-on-point display configuration is not considered a placard. There is
some confusion as to whether this provision applies to a Class 9 placard display.

When an identification number is not required or prohibited on a transport vehicle or a freight
container under the HMR, § 172.336(b) prescribes requirements and options for display of an
identification number. Provisions prohibiting display of an identification number are specified in
§ 172.334.

For a Class 9 material, a CLASS 9 placard is not required for domestic transportation under the
HMR (see § 172.504(f)(9)). However, a bulk packaging containing a Class 9 material must be
marked with the appropriate identification number displayed on either a CLASS 9 placard, an
orange panel, or a “white square-on-point”display configuratior.. A “white square-on-point”
display configuration is not considered a placard under the HMR. Non-bulk packagings of a
Class 9 material must be marked with the proper shipping name and the identification number of
the material, and labeled (see §§ 172.301 and 172.400).

For your infcrmation, international shipments of a Class 9 material traveling through the United
States may benefit from the domestic placarding exception in § 172.504(£)(9). That is, a carrier
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may take advantage of applicable domestic exceptions specified in the HMR when the hazardous
material is transported within the United States even if transported under § 171.11, by aircraft,
§ 171.12, by vessel, or § 171.12a, to or from Canada.

I hope this satisfies your inquiry. If we can be of further assistance, please contact us.

Sincerely,
x’/ "/'//", ,
oaes
~/JohrA: Gale
Chief, Standards Development
Office of Hazardous Materials Standards
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March 25, 2005
FY-05-041

Associate Administrator

For Hazardous Materials Safety

Research and Special Programs Administration
U.S. Departiment of Transportation

400 Seventh Street SW Room 8100
Washington, D.C. 20590-0001

Attention: Ed Mazzullo, Director-Hazardous Materials Standards
Subject: 10.2.883 Interpretation for Markings

Dear Mr. Mazzullo,

§172.301(a) (3) covers the application of markings to the transport vehicle or freight container subject to listed
provisions and limitations. Autoliv uses a Class 9 placard with the UN# 3268 inscribed across the center. While
§172.336(b) states that; “An identification number displayed on a white square-on-point display configuration is
not considered to be a placard”, there is some confusion as to whether this applies to a Class 9 placard with the
UN number inscribed thereon. We are aware that these regulations are all listed in Subpart D ‘Marking’ and
not in Subpart F “Placarding’. Your help in better understanding this issue is of utmost importance.

Thank you ir. advance for your help. If you have any questions please feel free to contact me at: (801)-612-
5665, fax (8C1)-625-7566.

Sincerely Yours,

(L

Dave Madsen
Hazardous Materials Analyst-North America

Autoliv ASP, Inc.
3350 Airport Road
QOgden, Utah 84405




